Νοέ 05

Στα σοκάκια της Αρναίας!

Την Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2017 οι μαθητές/ τριες της Στ΄ τάξης του σχολείου μας επισκέφτηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρναίας …

 

 

 

 

 

… περιηγηθήκαμε στα σοκάκια της Αρναίας…

επισκεφτήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο και τον Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου…με ξεναγό μας τον κ . Ιωάννη Λάμπρου.

Ξενάγηση στο λαογραφικό μουσείο Αρναίας…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Μαρία υφάντρα…!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

Έξω από τον ιερό ναό του Αγίου Στεφάνου..το εσωτερικό του Ιερού Ναού …εντυπωσιακό !!!

Ο ναός ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο της τρίκλιτης βασιλικής …Κατά την επανάσταση του 1821 κάηκε εκ θεμελίων, όπως και όλο το χωριό, οι κάτοικοι του οποίου το εγκατέλειψαν και διασκορπίστηκαν στη γύρω περιοχή. Αργότερα επέστρεψαν, ξανάχτισαν το χωριό και την εκκλησία.

Το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου του 2005 μια μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε στο εσωτερικό του ναού και τον κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά. Η στέγη κατέρρευσε. Οτιδήποτε βρισκόταν εντός του ναού -οι εικόνες, τα βιβλία, κειμήλια και αντικείμενα ανεκτίμητης ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, το μοναδικής τεχνοτροπίας επαργυρωμένο και επιχρυσωμένο ξύλινο τέμπλο, ο περίτεχνος ξυλόγλυπτος δεσποτικός θρόνος-, μετατράπηκαν σε στάχτες.

 

Κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακατασκευής και ανακαίνισης, στο εσωτερικό του ναού διαπιστώθηκε η ύπαρξη τριών παλαιότερων κτιρίων.Συγχρόνως, ήρθαν στο φως πολυάριθμα ευρήματα από την παλαιοχριστιανική εποχή έως και την περίοδο της τουρκοκρατίας: πήλινα, μαρμάρινα, γυάλινα και μεταλλικά αντικείμενα, κονιάματα και τοιχογραφίες.Στο ανακαινισμένο δάπεδο του ναού τοποθετήθηκαν ειδικά διαφανή «πάνελ», πάνω στα οποία οι επισκέπτες μπορούν να σταθούν, να περπατήσουν ή να εκκλησιαστούν, παρατηρώντας συγχρόνως φωτισμένο και ειδικά διαμορφωμένο τον αρχαιολογικό χώρο και τα ευρήματα που ανακαλύφθηκαν κάτω από το ναό.

το διαφανές δάπεδο του ναού  !!!