Οκτ 14

Βελτιώνω τη διατροφή μου, βελτιώνω τη ζωή μου!

 Επιστολή προς τους γονείς για την  Παγκόσμια  Ημέρα  Διατροφής …16 Οκτωβρίου

 Αγαπητοί γονείς

Τα σχολεία άρχισαν και είναι η καλύτερη περίοδος για να εφοδιαστείτε, εκτός από τσάντες, τετράδια και μολύβια, με γνώσεις για τη σωστή διατροφή του παιδιού σας. Μην ξεχνάτε ότι βρίσκονται σε μια ηλικία ταχύτατης σωματικής αλλά και πνευματικής ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να παρουσιάζουν υψηλές ανάγκες για πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Εξάλλου, έχει παρατηρηθεί ότι η διατροφή των παιδιών κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους επιδρά σε σημαντικό βαθμό και στην επίδοσή τους.

Ξεκινήστε την ημέρα του με ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό. Το σώμα χρειάζεται ενέργεια για να λειτουργήσει καλά, ιδιαίτερα μετά τον νυχτερινό ύπνο, που τα αποθέματα ενέργειας είναι χαμηλά. Πολλές μελέτες, μάλιστα, έχουν συσχετίσει τη λήψη ενός υγιεινού πρωινού (το οποίο καλύπτει το 25% των ημερήσιων αναγκών σε θρεπτικά συστατικά) με καλύτερη σχολική απόδοση, μεγαλύτερη ικανότητα εκμάθησης, μνήμης και συνδυαστικής σκέψης.

Καλό θα είναι το πρωινό των παιδιών σας να περιλαμβάνει:

 • 1 φλιτζάνι γάλα με 40 gr δημητριακά ολικής άλεσης, 1 φρούτο
 • 1 γιαούρτι 1,5 %, 2 φρυγανιές σικάλεως με βούτυρο και μέλι ή μαρμελάδα, 1 φρούτο
 • 1 ποτήρι φυσικό χυμό, 1 τοστ
 • 1 ποτήρι φυσικό χυμό, 2 φρυγανιές σικάλεως, 30 gr τυρί, 1φρούτο

Ετοιμάστε ένα κολατσιό για το σχολείο

Προσφέρει στα παιδιά την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζονται ώστε να είναι δραστήρια και αποδοτικά στις ενδοσχολικές τους ασχολίες. Είναι προτιμότερο να φροντίζετε εσείς για το κολατσιό του από το σπίτι, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει:

 • 1 τοστ, 1 φρούτο
 • 1 κουλούρι , 1 φρούτο
 • 1 γιαούρτι με φρούτα, 1 ποτήρι χυμό
 • 1 σπιτική τυρόπιτα ή σπανακόπιτα, 1 φρούτο
 • 1 κομμάτι σπιτικού κέικ, 1 φρούτο

Αν ωστόσο πρέπει το παιδί να αγοράσει κάτι από κατάστημα ,τότε φροντίστε οι αγορές του να είναι προσεκτικές και να μην αφορούν τρόφιμα με αυξημένα επίπεδα λιπαρών και ζάχαρης, όπως είναι τα γαριδάκια, οι πίτσες, τα αναψυκτικά, αλλά να περιορίζονται σε κάτι από όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω.

Το μεσημεριανό φαγητό είναι το κυριότερο γεύμα της ημέρας.

Είναι προτιμότερο να υπάρχει μια σταθερή ώρα όπου παρευρίσκεται όλη η οικογένεια καθώς συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση των παιδιών και στη διαμόρφωση των διατροφικών τους προτύπων. Καλό είναι να υπάρχει μια ποικιλία και μια πληρότητα στα γεύματα, δηλαδή να υπάρχουν όλες οι ομάδες τροφίμων (αμυλούχα, πρωτεϊνούχα, λαχανικά, φρούτα, ελαιόλαδο). Η ποικιλία στα φαγητά ανοίγει την όρεξη και εξασφαλίζει την πρόσληψη όλων των θρεπτικών συστατικών. Ιδιαίτερη προσοχή ενδείκνυται στην καθημερινή πρόσληψη αυξημένης ποσότητας πρωτεϊνών (κυρίως από το κρέας), οι οποίες βοηθούν στην ανάπτυξη του μυϊκού ιστού καθώς και στην αυξημένη πρόσληψη απαραίτητων λιπαρών οξέων (κυρίως από τα ψάρια) τα οποία προάγουν την πνευματική απόδοση. ΝΑΙ στα λαχανικά και φρούτα, ψητό ή βραστό ψάρι τουλάχιστον μία φορά, κρέας δύο φορές την εβδομάδα, μία τουλάχιστον φορά όσπρια, ένα αυγό μέρα παρά μέρα.

Μην ξεχνάτε το απογευματινό σνακ

 • 1 ποτήρι φυσικός χυμός, 3 κράκερ σικάλεως με 30gr τυρί
 • 1 γλυκό, 1 φρούτο
 • 1 γιαούρτι με μέλι, 1 φρούτο

Το βραδινό είναι προτιμότερο να είναι πιο ελαφρύ από το μεσημεριανό

Ένα τυπικό δείπνο μπορεί να περιλαμβάνει:

 • 1 τοστ, 1 ποτήρι γάλα 1,5%, 1 φρουτοσαλάτα
 • 1 ομελέτα (1-2 φορές ανά εβδομάδα)
 • 2 σουβλάκια κοτόπουλο ή χοιρινά (1-2 φορές ανά εβδομάδα)
 • 1 σαλάτα ανάμικτη με τυρί και 3 φέτες γαλοπούλας
 • 1 ποτήρι γάλα 1,5 % με 40gr δημητριακά, 1 φρουτοσαλάτα
 • μισή μερίδα από το μεσημεριανό γεύμα.

      Γλυκά; ΝΑΙ, τα παιδιά χρειάζονται μία μερίδα γλυκού την εβδομάδα. Η σοκολάτα π.χ εκτός της γευστικής απόλαυσης που προσφέρει, αιματώνει τον εγκέφαλο και φτιάχνει την διάθεση.

      Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι να διατηρήσετε το βάρος των παιδιών σας σε φυσιολογικά για την ηλικία τους επίπεδα. Σε περίπτωση, όπου διαθέτουν παραπανίσια κιλά βοηθήστε τα να τα χάσουν, με τη βοήθεια κάποιου ειδικού διαιτολόγου, και όχι με χημικές και στερητικές δίαιτες, ώστε να προσεγγίσουν το ιδανικό τους βάρος και να το συντηρήσουν. Δυστυχώς, η παιδική παχυσαρκία ανθεί στη χώρα μας (4%), με ανησυχητικές προοπτικές για τα επόμενα χρόνια.

Επομένως, είναι προτιμότερη και ασφαλέστερη μια προσπάθεια απώλειας βάρους σε αυτή την φάση (παιδική ηλικία), παρά μια ενδεχόμενη προσπάθεια στην ενήλικο τους ζωή. Ας μην ξεχνάμε ότι:

 • Η σχολική ηλικία είναι η ιδανικότερη ηλικία αφομοίωσης και μάθησης
 • Οι διατροφικές συνήθειες διαμορφώνονται κυρίως στην παιδική ηλικία
 • Κατά τη διάρκεια της σχολικής ηλικίας το παιδί μπορεί να αποκτήσει θετικά πρότυπα
 • Τέλος, ένα υπέρβαρο παιδί έχει πολύ μεγάλες πιθανότητες να γίνει ένας υπέρβαρος ενήλικος! Μπορείτε να το προλάβετε…

     Φροντίστε, λοιπόν, να αυξήστε την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, έτσι ώστε να εξασφαλίζετε στα παιδιά σας μια διατροφή, καθημερινά πλήρη σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικές ουσίες, νερό και φυτικές ίνες, που προστατεύουν, θωρακίζουν και δυναμώνουν τον οργανισμό..

     Περιορίστε την κατανάλωση ανθυγιεινών και πλούσιων σε λιπαρά και ζάχαρη σνακ (fast food, κρουασάν, πατατάκια κ.α.). Σε αυτό συμβάλλει, η ‘σπιτική’ μαγειρική παρασκευή των τροφών σε συνδυασμό με την αποφυγή χρήσης αλλά κυρίως κατάχρησης, ‘γρήγορου έτοιμου φαγητού’ ως τροφή για τα παιδιά αυτής της ηλικίας. Μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο στην παρασκευή των φαγητών. Παράλληλα, αντικαταστήστε τα αναψυκτικά με φυσικούς χυμούς και προτρέψτε τα να πίνουν καθημερινά 1 λίτρο νερό.

     Αυξήστε την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων στην καθημερινή τους διατροφή (προτιμάτε αυτά με χαμηλά λιπαρά) τουλάχιστον 3 – 4 μερίδες. Το γάλα αποτελεί πλήρη και βασική τροφή για τον άνθρωπο, αφού περιέχει όλες τις κύριες κατηγορίες θρεπτικών συστατικών, όπως υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος, τα οποία βοηθούν στην σωστή διάπλαση των οστών και των δοντιών. Ας μην ξεχνάμε ότι η πρώτη τροφή του ανθρώπου είναι το γάλα.

     Τέλος, δώστε τους κίνητρα ώστε να διατηρούνται σε ένα καλό επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, μέσω της ενασχόλησής τους με κάποιο άθλημα, όπως ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, ποδηλασία, κ.α., καθώς βοηθά να διατηρήσουν ένα καλό επίπεδο υγείας, ευεξίας, ψυχολογικής ανανέωσης και ένα επιθυμητό σωματικό βάρος. Βοηθήστε τα να παίζουν περισσότερο, καθώς αυξάνουν την κίνησή τους και περιορίστε τις ώρες που τα αφήνετε μπροστά από την τηλεόραση και τα videogames ή στον υπολογιστή  (φυσική ακινησία).

Ο χρυσός κανόνας διατροφής των παιδιών με τις τρεις λέξεις:  Ποικιλία, αναλογία, μέτρο!

                                                          Ο Σύλλογος Διδασκόντων 1ου Δ.Σ. Ν. Τρίγλιας         

 

Εικόνες από την εκδήλωση που πραγματοποιήσαμε …την “ημέρα της διατροφής” ..16 Οκτωβρίου… 

με καλεσμένο τον κ. Νίκο Κατσάνη  …καταξιωμένο σεφ !!!  

συζήτησε με τους μαθητές και τις μαθήτριες …για τις διατροφικές τους συνήθειες 

ετοίμασε ένα υγιεινό κολατσιό …!!!

και εξήγησε στα παιδιά πως …βελτιώνοντας την διατροφή τους , βελτιώνουν την υγεία τους !!!

...και με την πολύτιμη βοήθεια μητέρων του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας …αλλά και της κ .Ιωάννας Κατσάνη …ετοίμασαν τα κορίτσια μας …ένα υγιεινό  …κρητικό …”ντακάκι” …

που το απόλαυσαν όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες !!!
Σας ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ κ. Νίκο Κατσάνη …να ‘σαι γερός !!!